
Παρά το γεγονός ότι είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής ο ΟΛΘ για την απόκτηση του 67% με τίμημα 51 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του λιμανιού του Βόλου.
Η επιλογή του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ως προτιμητέου επενδυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση του σχήματος «Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε.», το οποίο είχε προσφέρει 25 εκατ. ευρώ, μειοδοτώντας στον διαγωνισμό. Αρχικά, η Goldair είχε προσφύγει στην ΕΑΔΗΣΥ, αμφισβητώντας τη διαδικασία πώλησης του 67% του λιμένα από το ΤΑΙΠΕΔ, επικαλούμενη «σύγκρουση συμφερόντων». Ωστόσο, η Αρχή δήλωσε αναρμόδια. Αργότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ανέπεμψε την υπόθεση στην ΕΑΔΗΣΥ, η οποία εξέδωσε πρόσφατα τη σχετική απόφαση.
Αναφορικά με την ακύρωση του διαγωνισμού, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει λόγω της κακοκαιρίας Daniel, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπερταμείου, η στρατηγική αξιοποίησης του λιμένα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη ανάπτυξή του προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας.
Η ακύρωση του διαγωνισμού δεν σημαίνει ότι θα προκηρυχθεί άμεσα νέος. Αντιθέτως, σε δεύτερο στάδιο θα εξεταστεί η καταλληλότερη μέθοδος αξιοποίησης του λιμανιού. Το Υπερταμείο δεσμεύεται να διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο με βάση τα νέα δεδομένα.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου υπεγράφη σύμβαση για την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του λιμανιού, μετά τις ζημιές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες Daniel και Elias. Το έργο, αξίας 9,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη μελέτη και την υλοποίηση της εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης με την απομάκρυνση των προσχώσεων.
Στην ανακοίνωσή του, το Υπερταμείο επισημαίνει ότι η απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού ελήφθη ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιό του και εντάσσεται σε ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, μετά και την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ. Οι υποδομές του λιμανιού ενισχύονται με έργα ύψους 9 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γεγονός που αλλάζει την οικονομική και λειτουργική αξία του.
Το Υπερταμείο προτίθεται να διερευνήσει τις δυνατότητες αυτοτελούς ανάπτυξης του λιμανιού, αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο που του επιτρέπει τη διαχείριση και ανάπτυξη της περιουσίας του. Επιπλέον, η απόφαση ελήφθη με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τις σημαντικές αλλαγές στις οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους του διαγωνισμού.
Στόχος της νέας στρατηγικής είναι η αναβάθμιση και ανάπτυξη του λιμανιού του Βόλου, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εμπορική και τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας, να λειτουργήσει ως πύλη εξωστρέφειας και να ενισχύσει τα ελληνικά συμφέροντα στη Μεσόγειο.
Κοινοποιήστε: