
Σε πολύ υψηλούς τόνους στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας
Μόνο η λέξη «ηλεκτρισμένο» μπορεί να χαρακτηρίσει το κλίμα που επικράτησε στη Βουλή τις τελευταίες τρεις ημέρες και ιδιαίτερα τη χθεσινή όπου κορυφώθηκε η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν από κοινού το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.
Η συζήτηση κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, όπως άλλωστε αναμενόταν δεδομένων των συνθηκών, όμως ορισμένα περιστατικά ανέβασαν ακόμη περισσότερο τις εντάσεις.
Η πληροφορία για το email Τριαντόπουλου που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη και προκάλεσε έναν γύρο σκληρών αντιπαραθέσεων, η ομιλία Σαμαρά που άκουσαν -αν μη τι άλλο- με ενδιαφέρον οι βουλευτές της ΝΔ, χωρίς να το ομολογούνε δημοσίως, η πρωτοφανής και απαράδεκτη λεκτική επίθεση του βουλευτή Κυριαζίδη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου που ξεσήκωσε όλες ανεξαιρέτως τις πτέρυγες της Βουλής, και η παρέμβαση μελών της νεολαίας της Νέας Αριστεράς που πέταξαν τρικάκια εντός της Ολομέλειας την ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός, δημιούργησαν ένα κοκτέιλ έντασης που επηρέασε το σύνολο των μελών του Κοινοβουλίου.
Η ένταση αυτή άλλωστε αποτυπώθηκε άλλωστε και στις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, με τις διακοπές, τις συνομιλίες και τις αποδοκιμασίες να φτάνουν σε σπάνια επίπεδα που είχαμε καιρό να δούμε σε κάποια κοινοβουλευτική συνεδρίαση. Άλλωστε, δημοσκοπικά στοιχεία που δημοσιεύονται σε σχεδόν καθημερινή βάση και είναι αρνητικά για τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής και ιδιαίτερα θετικά για μικρότερα κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση, δημιούργησαν από μόνα τους πίεση στους πολιτικούς αρχηγούς που είτε επιθυμούν να ανατρέψουν, είτε να ενισχύσουν τις διαφαινόμενες τάσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε πάντως στους δημοσιογραφικούς διαδρόμους και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επιλογή του να απευθύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ανοίγοντας επί της ουσίας διάλογο μαζί τους, σχολιάζοντας τα λεγόμενά τους και απαντώντας στις ερωτήσεις τους. Σε κάποιους μάλιστα η εικόνα του ιδιότυπου αυτού διαλόγου θύμισε περισσότερο… βρετανική βουλή, παρά το στενό πλαίσιο ομιλιών της ελληνικής κοινοβουλευτικής παράδοσης.
Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά το περιστατικό με τη δήλωση Κυριαζίδη, ο οποίος είπε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου να «κάνει κανένα παιδί», ενώ αρνήθηκε επισταμένως να απολογηθεί και να αποσύρει το σχόλιο, υποχρέωσε τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ να τον παραπέμψει στο πειθαρχικό του κόμματος, με το ενδεχόμενο της διαγραφής να θεωρείται σχεδόν δεδομένο. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σε ιδιωτικές συζητήσεις εμφανίζονταν εξοργισμένοι με τη στάση του κ. Κυριαζίδη καθώς τον κατηγορούν ότι το απαράδεκτο σχόλιό του εξέθεσε το κόμμα απέναντι σε μια πολιτική αρχηγό με την οποία υπήρχε εχθρικό κλίμα όλες αυτές τις ημέρες, θέτοντας έτσι τους συναδέλφους του και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό σε θέση απολογούμενου απέναντί της.
Τέλος σχετικά με το ζήτημα των μελών της Νέας Αριστεράς που εισήλθαν στη Βουλή με προσκλήσεις του κόμματός τους και πέταξαν τρικάκια φωνάζοντας τη λέξη «ένοχοι» την ώρα που ξεκινούσε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί ποινή στο συγκεκριμένο κόμμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής Συνόδου, δηλαδή μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, δεν θα επιτραπεί να δίνονται προσκλήσεις σε μέλη της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής ομάδας. «Μου το έλεγαν και αρνιόμουν να το πιστέψω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικήτας Κακλαμάνης σχολιάζοντας το περιστατικό. Παράλληλα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί της πρότασης δυσπιστίας, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι τρεις φοιτητές που πέταξαν τα τρικάκια δεν θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο. «Λίγος ακτιβισμός δεν θα διαταράξει το Κοινοβούλιο», ήταν άλλωστε το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη την ώρα που τα μέλη της Νέας Αριστεράς πραγματοποιούσαν την παρέμβασή τους στην Ολομέλεια.
Κοινοποιήστε: