
Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν σήμερα την ανατολική Αυστραλία, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες πλημμύρες, οι οποίες εγκλώβισαν κάπου 50.000 ανθρώπους και στοίχισαν τη δύο ανθρώπων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της πολιτειακής κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο Κρις Μινς.
Η βροχόπτωση έχει πλέον κηρυχθεί φυσική καταστροφή, σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της περιοχής. Περισσότεροι από 2.000 διασώστες επιχειρούν στο σημείο, καθώς προσπαθούν μεταξύ άλλων να σώσουν ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί σε ταράτσες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Είμαστε και θα είμαστε για κάποιο χρονικό διάστημα σε δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προτρέποντας τους κατοίκους να είναι σε επιφυλακή, καθώς αναμένονται και άλλες έντονες βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.
Australia: New South Wales is grappling with some of the worst flooding in living memory. The city of Taree is practically underwater, with 48,000 people cut off, potentially for weeks – 7 Newspic.twitter.com/X5fh3q95Ts
— Volcaholic ? (@volcaholic1) May 21, 2025
Ξεχωριστές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για αγνοούμενους στην περιοχή Mid North Coast. Μια γυναίκα αγνοείται αφού το αυτοκίνητό της παγιδεύτηκε στα νερά των πλημμυρών. Ένας άλλος άνδρας αγνοείται επίσης αφού εθεάθη τελευταία φορά να περπατά δίπλα σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο.
Περισσότερα από 100 σχολεία έχουν κλείσει λόγω πλημμυρών, οι οποίες έχουν αφήσει χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα. Έχουν επίσης ανοίξει κέντρα διάσωσης για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τις πλημμύρες.
Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας, 22 άνθρωποι έχουν διασωθεί με ελικόπτερο, εκ των οποίων οι 18 από πλημμυρισμένα σπίτια και οι τέσσερις από μια απομονωμένη γέφυρα. Τέσσερα σκυλιά και μία γάτα διασώθηκαν επίσης μαζί με τους ιδιοκτήτες τους.
Australia: New South Wales is grappling with some of the worst flooding in living memory. The city of Taree is practically underwater, with 48,000 people cut off, potentially for weeks – 7 Newspic.twitter.com/kjwmzfXDOL
— Volcaholic ? (@volcaholic1) May 21, 2025
Δύο νεκροί από τη σφοδρή βροχόπτωση
Το Τάρι, μια πόλη στην κεντρική βόρεια ακτή, έχει πληγεί χειρότερα από όλες. Την Τετάρτη, η βροχόπτωση πλημμύρισε ένα μεγάλο ποτάμι της περιοχής, με την στάθμη να ξεπέρασε τα 6,3 μέτρα.
Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι η σόρος ενός 63χρονου άνδρα ανασύρθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε ένα ακίνητο στο Μότο, κοντά στο Τάρι. Ο νεκρός αναγνωρίστηκε αργότερα σε ρεπορτάζ του ABC News ως ο David Knowles. Η τοπική αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.
Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε έστειλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του άνδρα με ανάρτησή του στο Χ, χαρακτηρίζοντας τον θάνατό του «καταστροφικό».
Το πρωί της Πέμπτης, η σορός ενός άνδρα ηλικίας 30 ετών βρέθηκε κοντά στο Rosewood στην περιοχή Mid North Coast. Είχαν προηγηθεί αναφορές για έναν άνδρα που εγκλωβίστηκε στα νερά των πλημμυρών ενώ οδηγούσε στην περιοχή.
«Προετοιμαζόμαστε και για άλλα άσχημα νέα τις επόμενες 24 ώρες»
Μέχρι την Παρασκευή, ορισμένες περιοχές προβλέπεται να δεχτούν 300 χιλιοστά βροχής. Σχεδόν 10.000 σπίτια κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν στην Mid North Coast.
«Προετοιμαζόμαστε και για άλλα άσχημα νέα τις επόμενες 24 ώρες», δήλωσε ο Μινς στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν προμήθειες σε ορισμένες από αυτές τις απομονωμένες κοινότητες», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει οποιονδήποτε χρειαστεί βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ο Μινς προέτρεψε επίσης όσους βρίσκονται σε περιοχές «προετοιμασίας για εκκένωση» να φύγουν αν μπορούν, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι κάποιοι δεν θα μπορέσουν να το κάνουν. «Μπορεί να είναι ηλικιωμένοι, μπορεί να είναι ασθενείς, μπορεί να έχουν μικρά παιδιά. Αλλά αν μπορούμε να απομακρύνουμε την πλειονότητα των ανθρώπων, αυτό κάνει τη δουλειά όλων μας πολύ πιο εύκολη».
Κοινοποιήστε: