
Έδωσε το παρόν και ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Παππάς που εγκατέλειψε το «άρμα» Κασσελάλη και βρίσκεται ένα βήμα πριν την είσοδο στο ΠΑΣΟΚ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Δικαιοσύνης και τις λύσεις που θα μπορούσαν να τις αντιμετωπίσουν, την οποία διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Περίπου μία εβδομάδα μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης από την κυβέρνηση για τη δήλωσή του ότι έχει αρνητική εμπειρία από την απόδοση δικαιοσύνης, το ΠΑΣΟΚ απάντησε με μια υποδειγματική εκδήλωση για το θέμα, στην οποία συμμετείχαν νομικοί από τους χώρους των δικαστών, των εισαγγελέων, των δικηγόρων και του πανεπιστημίου.
Σε πολιτικό επίπεδο, έχει αξία να σημειωθεί ότι το παρόν έδωσε και ο -πρώην «Κασσελακικός»- ανεξάρτητος βουλευτής (πρώην ΣΥΡΙΖΑ) Πέτρος Παππάς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται πολύ κοντά στο να ενταχθεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Ράνια Θρασκιά, η οποία αποτελεί την τελευταία «προσθήκη» στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επίσης ανεξάρτητη, προερχόμενη από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη
Νίκος Ανδρουλάκης: Το δίπολο «συγκεντρώσεις ή Δικαιοσύνη», είναι και επίπλαστο και επικίνδυνο
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «κλιμακούμενη κρίση δικαιοσύνης και τόνισε ότι «έχουμε χρέος ως αξιωματική αντιπολίτευση να ανοίξουμε αυτόν το διάλογο για το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη και να πάρουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, που θα μας βοηθήσουν να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι υπάρχει μια προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα κλίμα τοξικότητας και διχόνοιας. «ο δίπολο «συγκεντρώσεις ή Δικαιοσύνη», που καλλιεργεί η κυβέρνηση είναι και επίπλαστο και επικίνδυνο. Οι πολίτες συγκεντρώνονται ειρηνικά για να ζητήσουν Δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών. Για να μην υπάρξουν νέα Τέμπη. Η κοινωνία των πολιτών δεν διαμαρτύρεται κατά της Δικαιοσύνης, αλλά υπέρ της Δικαιοσύνης. Δεν κινητοποιείται υπέρ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά υπέρ της αλήθειας και του κράτους δικαίου. Δεν επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας το 70% των πολιτών, που δηλώνουν ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς.
Δεν επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που εξέφρασαν την αγωνία τους για την έλλειψη ασφάλειας στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως παράγοντας αστάθειας και ανωμαλίας, η ίδια η κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει την αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε η εκάστοτε συγκυριακή πλειοψηφία να μην μπορεί να εμποδίζει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των μελών της κυβέρνησης. Είναι κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αίσθηση ατιμωρησίας, αδιαφάνειας και αναξιοπιστίας, που νιώθει ο ελληνικός λαός για το πολιτικό σύστημα» και κατέληξε λέγοντας σε έντονο τόνο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανθεκτική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη χωρίς ισχυρούς θεσμούς».
«Μόνο οι ισχυροί θεσμοί και η εύρυθμη λειτουργία τους μπορούν να διασφαλίσουν τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αιχμηρές εισηγήσεις και από τους ομιλητές
Πάντως, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έκαναν και οι ομηλιτές της εκδήλωσης, οι οποίοι φάνηκε να θέλουν απεγνωσμένα να εκφραστούν σχετικά με τους χειρισμούς των δικαστικών αρχών στην υπλόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, καθώς και σε άλλες υποθέσεις.
Ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του επίτιμου Προέδρου του ΣτΕ Χρίστου Γεραρή, ο οποίος πρότεινε τη γενναία μείωση των θέσεων αντιπροέδρων τόσο στο ΣτΕ, όσο και στον Άρειο Πάγο, σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αντιπροέδρων ανώτατων δικαστηρίων, σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ.
«Η προσωπική μου άποψη προϋποθέτει μια σοβαρή μεταρρύθμιση στις οργανικές θέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων. Ο πληθωρισμός των θέσεων αντιπροέδρων, που είναι δέκα αυτήν τη στιγμή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ έχουμε ξι τμήματα μόνο, είναι ισάριθμες στον Άρειο Πάγο και οκτώ στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό ο πληθωρισμός αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Στα τρία ευρωπαϊκά δικαστήρια και στα εθνικά δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπονται μία έως τρεις το πολύ θέσεις αντιπροέδρων ή και καθόλου σε ορισμένα δικαστήρια», τόνισε ο κ. Γεραρής.
«Θα ήθελα να σημειώσω ότι η παρρησία, η αυτογνωσία και η ευθυκρισία είναι αρετές που πρέπει να κοσμούν κάθε δικαστικό λειτουργό. Οι όποιες συνταγματικές και νομοθετικές ρυθμίσεις προς την ορθή κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενες αλλά δεν πρέπει να θεωρούνται πανάκεια. Η δικαστική ανεξαρτησία διασφαλίζεται πρωταρχικά από το ελεύθερο φρόνημα του δικαστή» κατέληξε ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ.
Χειμαρρώδης ήταν ο πρόεδρος του ΔΣΑ και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, καταφέρνοντας μάλιστα να λάβει το θερμό χειροκρότημα των ακροατών της εκδήλωσης, σε περισσότερα από ένα σημεία της ομιλίας του.
Ο κ. Βερβεσός απαρίθμησε πολλές περιπτώσεις στις οποίες η νυν και ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου παρενέβησαν στις διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης δίνοντας εντολές στους υφυστάμενούς τους δικαστές για το πώς να χειριστούν συγκεκριμένες υποθέσεις που έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα.
«Αντί λοιπόν να μας λένε γιατί ασκούμε κριτική, να ακούν την κριτική και να διορθώνουν αυτά που νομίζουν ότι είναι σωστά. Όχι να μην ασκούμε κριτική γιατί όποιος ασκεί κριτική στη Δικαιοσύνη βάλει κατά της δημοκρατίας, της ελληνικής πολιτείας και του κράτους δικαίου. Κατά του κράτους δικαίου βάλουν αυτοί που έχουν ταχθεί να φυλάνε το κράτος δικαίου, που έχουν ταχθεί να φυλάνε Θερμοπύλες και τις έχουν αφήσει αφύλαχτες.
Οι δημόσιες παρεμβάσεις μας ενισχύονται από τον προβληματισμό των πολιτών, ο οποίος έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη τους και τροφοδοτούν αυτές οι αντίστοιχες παρεμβάσεις επικίνδυνα αυτούς που επιθυμούν να πλήξουν το κράτος δικαίου. Αυτοί με τη στάση στους δίνουν λαβή σε όσους θέλουν να χτυπήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και όχι αυτοί που τους λέμε: “δεν τα κάνετε όλα καλά”».
Αιχμηρός και ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Νομικής του ΕΚΠΑ Αντώνης Καραμπατζός, ο οποίος μεταξύ άλλων σχολίασε με ένταση, αλλά και με επιστημονική εγκυρότητα την κριτική που ασκούν το τελευταίο διάστημα οι πολίτες στη λειτουργία της δικαιοσύνης.
«Η δημόσια κριτική στις δικαστικές αποφάσεις ή ενέργειες δεν είναι απλώς θεμιτή, είναι επιβεβλημένη. Δεν είναι μόνο θεμελιώδης απόρροια της ελευθερίας του λόγου αλλά απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας. Η Δικαιοσύνη, όπως οποιαδήποτε εξουσία, δεν εξαιρείται του δημοκρατικού ελέγχου και της λογοδοσίας. Η κριτική δεν αναιρεί τον εν γένει σεβασμό, που οφείλεται στις δικαστικές αποφάσεις με την έννοια της υποχρέωσης συμμόρφωσης σε αυτές.
Σεβασμός όμως με την έννοια ενός εν λευκώ προληπτικού σιωπητηρίου για όλες τις δικαστικές κρίσεις προφανώς και δεν υπάρχει. Είναι δημοκρατική επιταγή να μην υπάρχει. Ετσι, κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα άσκησης κριτικής με ευπρέπεια, σύνεση και αποφυγή παραπληροφόρησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της πρέπει να εκπέμπεται από την κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία δίνει και το παράδειγμα σε μια συντεταγμένη πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη από τους πολίτες η άρνηση πχ της κυβέρνησης να συμμορφωθεί όπως έχει συνταγματική υποχρέωση να το πράξει, με τη θαρραλέα απόφαση του ΣτΕ που αποκατέστησε τη δυνατότητα ενημέρωσης του προσώπου που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Καραμπατζός.
Τελευταίος μίλησε ο Βασίλειος Μαρκής, Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ. και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Ελλάδος, ο οποίος σχολίασε περιπαικτικά ότι «ο κατηγορούμενος και ο υπερασπιστής του μιλάει τελευταίος». Ο κ. Μαρκής επιχείρησε σε ένα βαθμό να αμβλύνει την κριτική που είχαν ασκήσει νωρίτερα οι ομιλητές, αφήνοντας αιχμές και προς τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού. «Δεν ήρθαμε εδώ για να βγάλει ο κάθε ένας εσώψυχες αντιδράσεις σε ενέργειες δικαστών και κυρίως ανωτάτων δικαστών», σχολίασε ο κ. Μαρκής, προκαλώντας εκνευρισμό σε ένα μέρος του ακροατηρίου. Μάλιστα τόνισε ότι «για πρώτη φορά η δικαιοσύνη, στη μορφή του ανακριτού της υπόθεσης, δέχεται αυτή την επίθεση, από αντισυστημικά τουλάχιστον κόμματα, και κυρίως από το διαδίκτυο, στο στάδιο της ανάκρισης».
Κατατέθηκε η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τους δικαστές που αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα
Σημειώνεται, ότι λίγες ώρες πριν την εκδήλωση, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει διάστημα τεσσάρων ετών ανάμεσα στην αφυπηρέτηση ενός δικαστή και στην ανάληψη από τον ίδιο κάποιου δημόσιου αξιώματος. Όπως εξηγεί στην αιτιολογική έκθεση, «τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί έντονα το φαινόμενο, δικαστικοί λειτουργοί μετά την με οποιοδήποτε τρόπο αποχώρησή τους από το δικαστικό σώμα να διορίζονται σε δημόσιες θέσεις ευθύνης ή ανεξάρτητες αρχές». Τονίζει δε ότι με αυτόν τον τρόπο τίθενται ηθικά αλλά και ουσιαστικά ζητήματα, μια σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στις εκάστοτε κυβερνήσεις και τη δικαστική εξουσία.
«Με την προτεινόμενη διάταξη εισάγεται το αναγκαίο εκείνο μέτρο (παρέλευση τεσσάρων (4) ετών και διατήρηση ορισμένων από τα ασυμβίβαστα) ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες συσχέτισης της άσκησης των δικαστικών καθηκόντων με μεταγενέστερο διορισμό του αποχωρούντος δικαστικού λειτουργού», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.
Κοινοποιήστε: