22.7 C
Αθήνα
1 Οκτωβρίου 2022
Kliktv.gr
Lifestyle

Αρτέμης Μάτσας: Η μέρα που πέθανε ο εμβληματικός «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου (video+photo)

Ο Αρτέμης Μάτσας, ο ηθοποιός και δημοσιογράφος του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ, ο οποίος στη συλλογική μνήμη έχει αποτυπωθεί ως εμβληματικός «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 7 Σεπτεμβρίου 2003.
Ο Αρτέμης Μάτσας γεννήθηκε στην Αθήνα (Πλάκα) το 1930. Η ζωή του σφραγίστηκε από τη σύλληψη του εβραϊκής καταγωγής πατέρα του Πίνχας Μάτσα από τους Γερμανούς στα χρόνια της Κατοχής. Έκτοτε δεν τον ξαναείδε ποτέ, ούτε έμαθε για την τύχη του. Μαζί με τον αδερφό του, ηθοποιό και συγγραφέα Νέστορα Μάτσα και την αδερφή του πέρασαν δύσκολα παιδικά χρόνια.
Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δασκάλους τους Αιμίλιο Βεάκη, Δημήτρη Ροντήρη και Κώστα Μουσούρη. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1949, στην αισθηματική κομεντί του Γιώργου Καρύδη «Εpωτικό Ταξίδι». Έπαιξε σε πολλές ελληνικές ταινίες, αλλά και σε ξένες παραγωγές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα φιλμ «Το νησί των γενναίων», «Ποτέ την Κυριακή» και «Μπουμπουλίνα».
Διακρίθηκε και τυποποιήθηκε σε ρόλους «κακών». «Δεν μπορώ να κόψω ούτε λουλούδι κι όμως στον κινηματογράφο έχω σκοτώσει περίπου 120 ανθρώπους» έλεγε χαρακτηριστικά ο Αρτέμης Μάτσας, σχολιάζοντας την αντίθεση της προσωπικής του ζωής με την εικόνα που έδινε στη μεγάλη οθόνη μέσα από τους ρόλους του.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε δίπλα στο μεγάλο κωμικό Βασίλη Αργυρόπουλο, στην κωμωδία «Φαταούλας» των Στέφανου Φωτιάδη και Ιάσωνα Βροντάκη. Στο θέατρο έπαιξε τα πάντα, από μπουλβάρ μέχρι Μπρεχτ, αρχαία τραγωδία και Αριστοφάνη. Συνεργάστηκε με σημαντικούς θιάσους και γνωστούς πρωταγωνιστές.
Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, αρθρογραφώντας σε περιοδικά και εφημερίδες για καλλιτεχνικά θέματα. Εγραψε αρκετά και σημαντικά για την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου βιβλία, όπως «Μεγάλες θεατρικές οικογένειες», «Το άλλο πρόσωπο του θεάτρου», «Θεατρικές μνήμες» κ.ά.
Ήταν γνωστή η ανθρωπιά και καλοσύνη, η ευαισθησία, η φροντίδα και η βοήθειά του σε παλαίμαχους, ξεχασμένους καλλιτέχνες, που ζούσαν σε άθλιες οικονομικές συνθήκες.
Ο Αρτέμης Μάτσας πέθανε στις 7 Σεπτεμβρίου 2003, στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» των Αθηνών, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια.

Φιλμογραφία

• Made in Greece (1987)
• Ψηλός, λιγνός και ψεύταρος (1986) ….. ο πατέρας της Βιργινίας
• Τηλεκανίβαλοι (1986) ….. Σάκης
• Φυλακές ανηλίκων (1982) ….. διευθυντής φυλακών
• Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι (1980) ….. Αλέξανδρος Τσεκούρας
• Ομφαλός (1975)
• Παύλος Μελάς (1974)
• Γυναικοκρατία (1973) …… σπιούνος
• Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (1973) ….. Μελέτης
• Συνωμοσία στη Μεσόγειο – The naval (1973) ….. David Azaria
• Ο Ιπποκράτης και η δημοκρατία (1972) ….. Αστυνόμος
• Ο πατούχας (1972) ….. Τερερές
• Υποβρύχιο Παπανικολής (1971) …. Ιταλός μηχανικός
• Οι γενναίοι του Βορρά (1970) …. αξιωματικός – διερμηνέας
• Όταν η πόλη πεθαίνει (1969) ….. ο μπράβος ενός εγκληματία
• Ας με κρίνουν οι ένορκοι (1969)
• Θέλω πίσω το παιδί μου (1969)
• Η θυσία μιας γυναίκας (1969)
• Κατάσκοποι στο Σαρώνικο (1968)
• Κατηγορουμένη απολογήσου (1968)
• Η λυγερή (1968)
• Μια μέρα ο πατέρας μου (1968)
• Αν όλες οι γυναίκες (1967)
• Δρόσω η αρχοντοπούλα (1967)
• Εις θάνατον (1967)
• Γεύση από έpωτα (1966)
• Όταν σημάνουν οι καμπάνες (1965)
• Ο επαναστάτης (1965)
• Καημοί στη φτωχογειτονιά (1965)
• Δύσκολοι δρόμοι (1965)
• Δρόμος χωρίς σύνορα (1964)
• Νυχτοπερπατήματα 1964 ….. θαμώνας νυχτερινού κέντρου
• Χωρίς γονείς κι αδέλφια (1964)
• Αθώα ή ένοχη (1963) ….. ένορκος
• Τα παλιόπαιδα (1963)
• Συντρίμμια της ζωής (1963) …. μαστροπός
• Οι σκανδαλιάρηδες (1963)
• Το μεροκάματο του πόνου (1963) ….. Χρήστος
• Το πρώτο χτυποκάρδι (1963)
• Λίγο πριν ξημαρώσει (1963) ….. Ιταλός ναυτικός
• Αμαρτωλές (1962)
• Η Ελληνίδα και ο έpωτας (1962)
• Τα σκαλοπάτια της ζωής (1962) ….. Τζίμης
• Πρέπει να ζήσεις τίμια (1962)
• Λαφίνα (1962) ….. Θανασός
• Ήρθες αργά (1961) ….. ενεχυροδανειστής
• Η απολύτρωση (1961)
• Καλημέρα Αθήνα (1960) ….. Τζόρτζιο
• Ποτέ την Κυριακή – Never on Sunday (1960) ….. δικηγόρος
• Το αγρίμι (1960) …… Φλωράκης
• Το χαμίνι – Ένας άντρας με φιλότιμο (1960) ….. Τριαντάφυλλος
• Το ματωμένο πέπλο (1960)
• Το νησί της αγάπης (1960) ….. συμβολαιογράφος
• Στην πόρτα της κολάσεως (1960)
• Μαλάμω (1960)
• Όσο υπάρχουν γυναίκες (1959)
• Το νησί των γενναίων (1959) ….. χαφιές
• Ταξίδι με τον άρωτα (1959) ….. Αρτέμης
• Μπουμπουλίνα (1959) ….. Νάσος
• Της τύχης τα γραμμένα (1957)
• Γραφείο συνοικεσίων (1956) …. ο πατέρας της Άρτεμης
• Γλέντι λεφτά κι αγάπη (1955)
• Καταδικασμένη κι απ’ το παιδί της (1955) …. ένας φίλος

Πληροφορίες από: sansimera.gr – wikipedia

Το Διαβάσαμε Αρτέμης Μάτσας: Η μέρα που πέθανε ο εμβληματικός «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου (video+photo)

Related posts

Το Κόκκινο Ποτάμι – Η συνέχεια: Επεισόδιο 1

rularulina_xo0ks4zq

Η πρεμιέρα του Asia Express – Αποχώρησαν οικειοθελώς ο Μαυρίκιος Μαυρικίου και η Ιλάειρα Ζήση (videos)

rularulina_xo0ks4zq

Η ΑΕΚ επέστρεψε στο σπίτι της – Μαγική βραδιά στη Νέα Φιλαδέλφεια (videos+photo)

rularulina_xo0ks4zq
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com