Ο Αρκάς, για ακόμα μία φορά, χρησιμοποιεί την ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ του για να σχολιάσει με καυστικό και ταυτόχρονα τρυφερό τρόπο τις κοινωνικές αντιλήψεις. Το σκίτσο αυτό αναδεικνύει τη σύγχυση γύρω από τις παραδόσεις και τις γιορτές, προσθέτοντας μια δόση χιουμοριστικής αθωότητας από την παιδική ματιά. Η απλότητα των γραμμών του συνδυάζεται άψογα με την πολυπλοκότητα του μηνύματος, κάνοντάς μας να γελάμε και να σκεφτόμαστε ταυτόχρονα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κουβέντα ανάμεσα στο παιδί και τη μητέρα του φέρνει στο προσκήνιο την τάση να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις γιορτές – αλλά και τις… εξαιρέσεις τους!
Ο διάλογος έχει ως εξής:
- «Μαμά, γιορτάζει σήμερα;»
- «Όχι, σήμερα γιορτάζουν οι ανύπαντρες Μαρίες! Οι παντρεμένες γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο.»
- «Οι χωρισμένες δεν γιορτάζουν ποτέ;»
Η ατάκα του μικρού στο τέλος, με τον αφοπλιστικό τρόπο που μόνο ένα παιδί μπορεί να εκφράσει, όχι μόνο προκαλεί γέλιο αλλά αναδεικνύει και την ανθρώπινη συνήθεια να κατατάσσουμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες, ακόμα και με βάση τις προσωπικές τους σχέσεις.
Το σκίτσο αυτό αποτυπώνει με μαεστρία την ελληνική καθημερινότητα, όπου οι γιορτές και οι ονομαστικές εορτές έχουν ξεχωριστή θέση στην κοινωνική ζωή, αλλά και το πώς αυτές οι παραδόσεις, συχνά, φέρνουν μαζί τους μικρές «αστείες» παρανοήσεις.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.
Κοινοποιήστε: