
Αρκάς: Ο αγαπημένος μας σκιτσογράφος, με το χαρακτηριστικό του ύφος και το ιδιαίτερο χιούμορ, μας καλημερίζει και πάλι σήμερα.
Στο σημερινό του σκίτσο, βλέπουμε ένα παιδί αποφασισμένο και γεμάτο πάθος να ξεκαθαρίζει τη θέση του με μία χαρακτηριστική φράση: «Θ’ το λέω και να το κθέρειθ: Εγώ δεν πρόκειται να κθαναφορέθω θκουφί!». Η ένταση στα λόγια του και ο δυναμικός τόνος φέρνουν χαμόγελα, καθώς όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε εκείνες τις στιγμές που ακόμη και οι πιο μικρές λεπτομέρειες γίνονται προσωπική υπόθεση έντονης διαμαρτυρίας
Το σκουφάκι, ένα τόσο απλό αλλά αναγκαίο αντικείμενο, γίνεται το επίκεντρο της αστείας διαμάχης. Με την ιστορία του να ξεκινά από το στρατό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας μέχρι να καθιερωθεί στις παγωμένες πόλεις του πλανήτη, το σκουφί έχει περάσει από πολλά στάδια. Είτε πλεγμένο στο χέρι είτε φτιαγμένο από σύγχρονα υλικά, παραμένει σύμβολο προστασίας από το κρύο.
Αρκάς: Το μήνυμα του σκίτσου
Ο Αρκάς δεν αναφέρεται απλώς στο σκουφάκι. Τοποθετεί το σκίτσο του σε μία ευρύτερη σκέψη για την ανθρώπινη φύση: την επιμονή μας να υπερασπιζόμαστε ακόμη και τις πιο μικρές μας επιλογές, το πείσμα που κάποιες φορές μας κάνει να λέμε «όχι» σε πράγματα που ίσως και να μας είναι χρήσιμα ή δεν τα επιθυμούμε.
Η απόφαση του παιδιού να αρνηθεί το σκουφί μπορεί να είναι χιουμοριστική, αλλά αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη διάσταση του να επιμένουμε στις απόψεις μας. Όπως πάντα, ο Αρκάς μας υπενθυμίζει να γελάμε και να σκεφτόμαστε ταυτόχρονα.
Καλή σας μέρα και… μήπως να φορέσετε το σκουφάκι σας;
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.
Κοινοποιήστε: