
Σύμφωνα με το σημερινό του σκίτσο ο Αρκάς, ο ποντικός βλέπει τη φάκα, καταλαβαίνει τον κίνδυνο, αλλά δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό του τυριού. Όμως, η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς αυτή. Τα ποντίκια είναι γνωστά για την ευφυΐα και την προσαρμοστικότητά τους, και η σχέση τους με το τυρί είναι περισσότερο μύθος παρά αλήθεια.
Αν και τα ποντίκια είναι παμφάγα και μπορούν να καταναλώσουν σχεδόν τα πάντα όταν πεινούν, οι έρευνες δείχνουν ότι το τυρί δεν είναι στις πρώτες τους επιλογές. Τα ποντίκια προτιμούν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, όπως δημητριακά, σπόρους και φρούτα, τα οποία βρίσκουν εύκολα σε περιβόλια και αγρούς.
Γλυκά, σοκολάτα και φυστικοβούτυρο: Ο πραγματικός «πειρασμός»
Η σύγχρονη έρευνα, όπως αυτή που διεξήχθη από τον Dr. David Holmes του Manchester Metropolitan University, αποκαλύπτει ότι τα ποντίκια έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη όσφρηση. Εντοπίζουν τη μυρωδιά του τυριού και, στις περισσότερες περιπτώσεις, την αποφεύγουν. Το τυρί, ενώ έχει έντονο άρωμα, δεν είναι η πρώτη επιλογή τους.
Αντιθέτως, τροφές όπως το φυστικοβούτυρο, η σοκολάτα ή ακόμα και τα μήλα αποδεικνύονται πιο ελκυστικά. Αυτά τα σνακ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες, ικανοποιώντας τις ανάγκες των ποντικών για ενέργεια.
Παρόλο που τα ποντίκια μπορεί να αποφεύγουν το τυρί, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουν μακριά από τα σπίτια και τα υπάρχοντά μας. Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για καλώδια που έχουν φαγωθεί, έπιπλα που έχουν καταστραφεί και τρόφιμα που έχουν εξαφανιστεί. Αυτά τα μικρά ζώα είναι εξαιρετικά προσαρμοστικά και θα βρουν τρόπο να επιβιώσουν, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.
Κοινοποιήστε: