Ο αγαπημένος μας σκιτσογράφος Αρκάς ξαναχτυπά με ένα ευφάνταστο και ξεκαρδιστικό σκίτσο που δίνει τη δική του εξήγηση για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Μέσα από το χαρακτηριστικό του χιούμορ, μας παρουσιάζει μια εντελώς ανατρεπτική θεωρία που υπόσχεται να προκαλέσει γέλιο και σκέψη.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2024, ο διάσημος σκιτσογράφος Αρκάς μας καλωσορίζει με μια “καλημέρα” που σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη. Με το χαρακτηριστικό του χιούμορ, παρουσιάζει μια νέα και ευφάνταστη θεωρία για το πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, χρησιμοποιώντας τη γνωστή βιβλική ιστορία της κιβωτού του Νώε ως σκηνικό.
Στο σκίτσο του, ο Αρκάς δείχνει ένα ζευγάρι δεινοσαύρων που στέκονται έξω από την κιβωτό, έτοιμοι να επιβιβαστούν. Ωστόσο, την κρίσιμη στιγμή, ανακαλύπτουν ότι για να μπορέσουν να μπουν στην κιβωτό, θα έπρεπε να είχαν κάνει… κράτηση! Με αυτόν τον ευφυή και χιουμοριστικό τρόπο, ο Αρκάς αφήνει να εννοηθεί ότι οι δεινόσαυροι δεν εξαφανίστηκαν εξαιτίας κάποιου κοσμικού γεγονότος, αλλά λόγω μιας γραφειοκρατικής παράλειψης που τους άφησε εκτός κιβωτού!
Αυτό το σκίτσο είναι ένα ακόμα παράδειγμα της μοναδικής ικανότητας του Αρκά να συνδυάζει το χιούμορ με την κοινωνική σάτιρα, δημιουργώντας εικόνες που όχι μόνο διασκεδάζουν αλλά και προβληματίζουν. Το σκίτσο έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας γέλιο και συζητήσεις μεταξύ των θαυμαστών του Αρκά.
Ο Αρκάς, γνωστός για την ικανότητά του να σχολιάζει κοινωνικά, πολιτικά και φιλοσοφικά θέματα μέσα από το πρίσμα του χιούμορ, καταφέρνει για άλλη μια φορά να προσεγγίσει με πρωτότυπο τρόπο μια από τις πιο διάσημες και τραγικές ιστορίες της ιστορίας της Γης. Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη του δημιουργία, μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να βλέπουμε τα πράγματα με χιούμορ, ακόμα και όταν μιλάμε για γεγονότα που καθόρισαν την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη.
Το σκίτσο του Αρκά αποτελεί μια υπενθύμιση ότι, μερικές φορές, η ζωή μπορεί να εξαρτάται από τις πιο απλές και φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες – όπως μια… κράτηση στην κιβωτό! Σίγουρα, αυτή η προσέγγιση της εξαφάνισης των δεινοσαύρων θα συνεχίσει να συζητιέται για πολύ καιρό ακόμα, και όχι άδικα.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.
Κοινοποιήστε: