
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, κάλεσε τις «μουσουλμανικές χώρες» να παραχωρήσουν μέρος της γης τους για να δημιουργήσουν ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, είπε ότι οι «μουσουλμανικές χώρες» θα μπορούσαν να παραχωρήσουν μέρος της γης τους για να δημιουργήσουν ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Χάκαμπι δήλωσε ότι «οι μουσουλμανικές χώρες έχουν 644 φορές μεγαλύτερη έκταση γης από αυτήν που ελέγχεται από το Ισραήλ».
«Οπότε ίσως, αν υπάρχει τέτοια επιθυμία για το παλαιστινιακό κράτος, να υπάρχει κάποιος που θα έλεγε ότι θα θέλαμε να το φιλοξενήσουμε», είπε. Ο πρέσβης επέκρινε επίσης έντονα τους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, για την επιβολή κυρώσεων σε δύο ακροδεξιούς Ισραηλινούς υπουργούς λόγω «επανειλημμένων υποκινήσεων βίας κατά παλαιστινιακών κοινοτήτων» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
«Ευσεβής πόθος» η λύση δύο κρατών
Στη συνέντευξή του, ο πρέσβης χαρακτήρισε τη λύση των δύο κρατών – μια προτεινόμενη φόρμουλα για την ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων που γενικά έχει λάβει διεθνή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμερικανικών κυβερνήσεων -«ευσεβή πόθο».
Η λύση των δύο κρατών προβλέπει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Γάζα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Θα υπήρχε παράλληλα με το Ισραήλ. Σε ξεχωριστή συνέντευξη στο Bloomberg, ο Χάκαμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πλέον τον στόχο ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, δήλωσε αργότερα ότι ο πρέσβης «μιλάει για τον εαυτό του» και ότι ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Αργότερα αυτόν τον μήνα στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, Γάλλοι και Σαουδάραβες διπλωμάτες θα φιλοξενήσουν μια διάσκεψη με στόχο τη χάραξη ενός οδικού χάρτη για ένα τελικό παλαιστινιακό κράτος.
Αν και ο Χάκαμπι δεν ανέφερε συγκεκριμένα πού θα μπορούσε να βρίσκεται οποιοδήποτε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος ή αν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια τέτοια προσπάθεια, χαρακτήρισε τη διάσκεψη «άκαιρη και ακατάλληλη». «Είναι επίσης κάτι εντελώς λανθασμένο να προσπαθούν τα ευρωπαϊκά κράτη να το επιβάλουν εν μέσω πολέμου», είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το Ισραήλ να είναι «λιγότερο ασφαλές».
«Από πού και ως πού πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο οικόπεδο που κατέχει το Ισραήλ;» είπε στην εκπομπή Newshour του BBC. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να τεθεί σε όλους όσοι πιέζουν για μια λύση δύο κρατών».
Ερωτηθείς αν η θέση των ΗΠΑ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη, ο Χάκαμπι απάντησε: «Δεν θα έλεγα ότι δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει, αυτό που θα έλεγα είναι ότι μια κουλτούρα θα πρέπει να αλλάξει. Αυτή τη στιγμή, η κουλτούρα είναι ότι είναι εντάξει να στοχοποιείς Εβραίους και να τους σκοτώνεις και ανταμείβεσαι γι’ αυτό. Αυτό πρέπει να αλλάξει».
Το Ισραήλ απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών. Αναφέρει ότι οποιαδήποτε τελική διευθέτηση πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους και η δημιουργία κρατικής υπόστασης δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση.
Ο Χάκαμπι υπήρξε στο παρελθόν ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας ενός «μεγάλου Ισραήλ», επιδιώκοντας τον μόνιμο ισραηλινό έλεγχο των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών και χρησιμοποιώντας τον βιβλικό όρο «Ιουδαία και Σαμάρεια» για τη Δυτική Όχθη.
Μέρος της γλώσσας του απηχεί θέσεις που συχνά λαμβάνουν υπερεθνικιστικές ομάδες στο Ισραήλ. Κάποιοι σε αυτό το κίνημα, συμπεριλαμβανομένων ακροδεξιών υπουργών στον ισραηλινό κυβερνώντα συνασπισμό, έχουν υποστηρίξει την απέλαση των Παλαιστινίων από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, λέγοντας ότι οποιοδήποτε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα μπορούσε να υπάρξει σε αραβικές ή μουσουλμανικές χώρες.
Εάν θεσπιζόταν μια τέτοια πολιτική, ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε ότι θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Σοκαριστικές» οι κυρώσεις
Ο πρέσβης αντέδρασε επίσης στην επιβολή κυρώσεων στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και στον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, η οποία ήταν μέρος κοινής κίνησης που ανακοίνωσαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία την Τρίτη.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι «υποκίνησαν εξτρεμιστική βία και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων». Στους άνδρες απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα παγώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα.
Το Ισραήλ εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις για την κίνηση και ο Χάκαμπι την χαρακτήρισε «σοκαριστική απόφαση». «Δεν έχω ακούσει ακόμη έναν καλό λόγο για τον οποίο αυτοί οι δύο εκλεγμένοι υπουργοί έχουν υποστεί κυρώσεις από χώρες που οφείλουν να σέβονται την κυριαρχία της χώρας και να αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν διεξάγει καμία εγκληματική δραστηριότητα», είπε.
Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας ομήρους περίπου 251 άλλους. Στη Γάζα, η Χαμάς κρατά ακόμη 56 ομήρους, εκ των οποίων πιστεύεται ότι τουλάχιστον 20 είναι ζωντανοί. Από τον Οκτώβριο του 2023, τουλάχιστον 54.927 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο αυτών είναι παιδιά.
Κοινοποιήστε: