9.4 C
Athens
13 Δεκεμβρίου 2019
Kliktv.gr
Αθλητικα

Ανατροπή στον νέο ΚΑΠ: Αφαίρεση ενός βαθμού για «μη τέλεση ή διακοπή αγώνα»

Μπορεί να προκάλεσαν αντιδράσεις, αλλά οι αλλαγές στον Πειθαρχικό Κώδικα, τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου και άλλους τρεις κανονισμούς (Κώδικας Δεοντολογίας, Λειτουργίας Διαιτητικού Δικαστηρίου και Δικονομικός Κανονισμός Λειτουργίας Πειθαρχικών Οργάνων) εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ.

Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις με τη FIFA και την UEFA, παρόντος του νέου υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, στην τελευταία συνεδρίαση της, είχε αποφασίσει ομόφωνα ότι οι κανονισμοί που δεν είχαν εγκριθεί, θα περάσουν από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων, όπως κι έγινε. Ο Βαγγέλης Γραμμένος, μάλιστα, είχε προτείνει να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή τον Αύγουστο για την έγκριση των κανονισμών,  αλλά οι Eυρωπαίοι εκπρόσωποι των συλλόγων της Super League 1 είχαν αντιδράσει επικαλούμενοι τις υποχρεώσεις των ομάδων τους.

Το -3 του ΚΑΠ έγινε -1

Η ανατροπή της τελευταίας στιγμής έγινε στον ΚΑΠ και το άρθρο 21, παράγραφος 3, εδάφιο 2, όπου μια ομάδα υπαίτια για «αγώνα που δεν τελέστηκε ή δεν έληξε», θα τιμωρείται πλέον με αφαίρεση 1 βαθμού.

Στο περσινό πρωτάθλημα, η τιμωρία, εκτός από την απώλεια του αγώνα στα χαρτιά, ήταν -3, ανεξάρτητα από τις ποινές που προέβλεπε ο Πειθαρχικός Κώδικας. Η ΕΠΟ είχε αποφασίσει να καταργήσει την αφαίρεση των 3 βαθμών μέσω ΚΑΠ, αλλά τελικά έπειτα από τις διαβουλεύσεις που έγιναν, αποφάσισε τη λύση της αφαίρεσης 1 βαθμού.

Το συγκεκριμένο άρθρο μέχρι και την περίοδο 2017-18 προέβλεπε -3 από το τρέχον πρωτάθλημα και -2 από το επόμενο.

Οι αλλαγές στο άρθρο 15

Εκεί που δεν έγινε ανατροπή ήταν στην κατάργηση του -3 για επεισόδια μέσω του Πειθαρχικού Κώδικα, η οποία τελικά πέρασε.

Οι ομάδες ήταν αυτές που αντιδρούσαν για την αφαίρεση βαθμών, ενώ η Πολιτεία δεν συμφωνούσε με το -3 για επεισόδια εκτός γηπέδου και συγκεκριμένα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Κι αυτό γιατί διαφορετική έκταση έχει ο περιβάλλων χώρος του Ολυμπιακού Σταδίου και διαφορετική π.χ. το γηπέδου του ΟΦΗ.

Οι αλλαγές στο άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα λοιπόν, είναι οι εξής:

 – Για λέιζερ, στην παράγραφο 1, συνθήματα με υβριστικό περιεχόμενο ή πανό, μείωση του κατώτατου προστίμου από 5.000 σε 2.000 ευρώ και αύξηση του ανώτατου από 20.000 σε 30.000 ευρώ.

– Για άναμμα πάσης φύσεως αντικειμένου, στην παράγραφο 2, το πρόστιμο ήταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ και μετατρέπεται από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

Η μείωση του κατώτατου προστίμου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι αθλητικοί δικαστές πολλές φορές πέρυσι επέβαλαν το μίνιμουμ προβλεπόμενο ποσό για άναμμα ενός πυρσού.

Τέλος η αφαίρεση στη ρίψη αντικειμένων

Σύμφωνα με την παράγραφο 3, «αν από τη ρίψη αντικειμένων (τα οποία κατά την κοινή πείρα ήταν πρόσφορα να προκαλέσουν σωματική βλάβη), υπάρξει τέτοια σωματική βλάβη, προσώπου νόμιμα ευρισκόμενου στον αγωνιστικό χώρο, η προβλεπόμενη ποινή είναι πρόστιμο 30.000 έως 150.000 ευρώ. Αν διακοπεί ή ματαιωθεί ο αγώνας, απώλεια του παιχνιδιού για την υπαίτια ομάδα και δύο έως τέσσερις αγωνιστικές».

Πέρυσι το πρόστιμο ήταν από 6.000 έως 80.000 ευρώ και αν ο αγώνας διακόπτονταν ή ματαιώνονταν, -3 και 2-3 αγωνιστικές, εκτός από την απώλεια του παιχνιδιού και το -3 από τον ΚΑΠ. Δηλαδή, το -6 (-3 από τον ΚΑΠ και -3 από τον Πειθαρχικό Κώδικα) φέτος θα είναι -1.

Και στα επεισόδια…

Στην παράγραφο 4 για είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου, για το οποίο την… πάτησαν αρκετές ΠΑΕ πέρυσι, καταργείται κι εδώ η αφαίρεση των τριών βαθμών.

Ο Πειθαρχικός Κώδικας της περιόδου 2018-19 προέβλεπε -3 εφόσον τα επεισόδια συνδέονταν με βιαιοπραγίες κατά προσώπων και εφόσον είχαν προκληθεί σημαντικές φθορές ξένης περιουσίας πρόστιμο από 50.000 έως 250.000 ευρώ και ποινή έδρας από 2 ως 4 αγωνιστικές.

Τώρα, με τον νέο Πειθαρχικό Κώδικα «αν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου, συνδέονται είτε με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας, είτε με βιαιοπραγίες κατά προσώπων, χρηματική ποινή 50.000 έως 250.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές από δύο έως τέσσερις αγωνιστικές».

Και στην είσοδο οπαδών…

Καταργήθηκε, επίσης, η αφαίρεση τριών βαθμών για «είσοδο οπαδών πριν την έναρξη ή κατά τη διάρκεια του αγώνα, που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του αγώνα, χωρίς προειδοποίηση, εφόσον συνδέεται με βιαιoπραγίες κατά προσώπων».

 Η ποινή, πλέον, για το συγκεκριμένο παράπτωμα, εκτός από την απώλεια του αγώνα για την υπαίτια ομάδα, θα είναι και ποινή κεκλεισμένων των θυρών από 4 ως 6 αγωνιστικές.

Τέλος το -1 και στις δυσμενείς κρίσεις

 Σύμφωνα με τον περσινό πειθαρχικό κώδικα, στη δεύτερη υποτροπή για δυσμενείς κρίσεις η δυσφήμηση του αθλήματος, στην ΠΑΕ με την οποία συνδέονταν ο παράγοντας που έκανε τις δηλώσεις, επιβάλλονταν αφαίρεση 1 βαθμού. Η συγκεκριμένη ποινή δεν επιβλήθηκε ποτέ και ούτε πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον αφού καταργείται.

Το χαμηλότερο πρόστιμο από 20.000 ευρώ στην πρώτη τιμωρία, μειώνεται σε 10.000 ευρώ.

Παρέμεινε η ποινή για τις απειλές παραγόντων

Το άρθρο 19 για «απειλές ή εκφοβισμό παραγόντων», με το οποίο τιμωρήθηκε ο Ιβάν Σαββίδης με τριετή αποκλεισμό από τα γήπεδα για τα όσα είχαν συμβεί στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, δεν άλλαξε.

Το πρόστιμο παραμένει τουλάχιστον 50.000 ευρώ, η απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο για διάστημα από 3 ως 5 έτη, ενώ για τις ομάδες, διεξαγωγή αγώνα χωρίς θεατές, αφαίρεση βαθμών, υποβιβασμός, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος.

Δεν πέρασε της Super League 1

Στα αξιοσημείωτα ήταν το αίτημα της Super League 1 να λαμβάνονται υπόψη για τα επεισόδια το φύλλο αγώνα του διαιτητή και η έκθεση του παρατηρητή αγώνα, όχι όμως οι εκθέσεις της Αστυνομίας και το τηλεοπτικό υλικό. Το συγκεκριμένο αίτημα δεν πέρασε.

Επίσης, μειώνεται από 25.000 ευρώ για τη Super League 1 σε 15.000 ευρώ το ύψος του προστίμου για το οποίο μπορεί μία ΠΑΕ να καταθέσει έφεση. Σε δεύτερο βαθμό μπορεί να προσφύγει πλέον για «αφαίρεση άνω του ενός βαθμού», ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν «άνω των τριών βαθμών».

Πηγή Ανατροπή στον νέο ΚΑΠ: Αφαίρεση ενός βαθμού για «μη τέλεση ή διακοπή αγώνα»

Related posts

ΑΕΚ-Άρης, Super League 2, EuroLeague και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σήμερα – Ποια κανάλια θα τα δείξουν

rularulina_xo0ks4zq

«Ξεσκαρτάρισμα» στο ρόστερ της ΑΕΚ – Δούλεψε στο γκολ ο Καρέρα

rularulina_xo0ks4zq

O Ποντένσε πάνω από Κριστιάνο, Σαλάχ και Μανέ! (ΦΩΤΟ)

rularulina_xo0ks4zq

Ο παρών ιστότοπος κάνει χρήση cookies για την παροχή της καλύτερης δυνατής εμπειρίας περιήγησης. Δέχομαι Όροι Χρήσης

Privacy & Cookies Policy