
Ο επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης φέρνει στο προσκήνιο έντονες διεργασίες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με το Υπουργείο Οικονομικών να αποτελεί τον μεγαλύτερο γρίφο. Η αποχώρηση του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος φέρεται να αναλαμβάνει θέση Αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνει κενό στη θέση του επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει οριστικοποιηθεί ο διάδοχός του.
Ανασχηματισμός: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το Υπουργείο Οικονομικών
Αν και αρχικά ακούστηκε έντονα η πιθανότητα μετακίνησης της Νίκης Κεραμέως από το Υπουργείο Εργασίας στην οδό Νίκης, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πως το σενάριο αυτό απομακρύνεται. Μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Κωστή Χατζηδάκη, εξετάζεται το όνομα του Θοδωρή Σκυλακάκη, ο οποίος θα μπορούσε να μετακινηθεί από το Υπουργείο Ενέργειας, αν και η τελική απόφαση παραμένει ανοιχτή.
Ερωτηματικό υπάρχει και για το Υπουργείο Υποδομών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναζητά το κατάλληλο πρόσωπο που θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου.
Ανασχηματισμός: Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις
Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές του με υπουργούς και βουλευτές, αξιολογώντας τις προτάσεις για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Αν και αρχικά εξεταζόταν το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν οι αλλαγές νωρίτερα, τελικά επικράτησε η επιλογή της Παρασκευής, ώστε να προηγηθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις. Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Επιστροφές, αμετακίνητοι και νέες τοποθετήσεις
Στον επερχόμενο ανασχηματισμό φαίνεται πως θα επιστρέψει στο κυβερνητικό σχήμα ο Νότης Μηταράκης, πιθανότατα αναλαμβάνοντας υπουργείο όπου απαιτείται επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Επίσης, ο Σταύρος Παπασταύρου φαίνεται να εξετάζεται τόσο για το Υπουργείο Ενέργειας όσο και για το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στη λίστα των πιθανών νέων υπουργών προστίθεται και ο Γιάννης Πλακιωτάκης, αν και η τελική του τοποθέτηση δεν έχει «κλειδώσει».
Σταθεροί στις θέσεις τους παραμένουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, καθώς και οι υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης και Θανάσης Κοντογεώργης.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μετακίνησης του Μάκη Βορίδη, είτε σε παραγωγικό υπουργείο – με επικρατέστερο το Ενέργειας – είτε στη διατήρηση της θέσης του ως υπουργός Επικρατείας στο Μαξίμου.
Ακόμη, η ανάληψη της θέσης του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών από τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη θεωρείται δεδομένη, ενώ δεν αποκλείεται η αναβάθμιση σε υπουργική θέση για τους Γιώργο Κώτσηρα και Χρίστο Δήμα, ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στα υπόλοιπα υπουργεία.
Οι υπουργοί που δεν αλλάζουν
Χωρίς αλλαγές φαίνεται πως παραμένουν βασικά υπουργεία, με τον Νίκο Δένδια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον Γιώργο Γεραπετρίτη στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη, τον Τάκη Θεοδωρικάκο στο Ανάπτυξης, τον Άδωνι Γεωργιάδη στο Υγείας, τον Θόδωρο Λιβάνιο στο Εσωτερικών και τον Κώστα Τσιάρα στο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο ανασχηματισμός αναμένεται να φέρει ανακατατάξεις που θα στοχεύουν στη βελτίωση της κυβερνητικής λειτουργίας, με την οικονομική πολιτική να παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τη νέα σύνθεση.
Κοινοποιήστε: