34 C
Αθήνα
3 Αυγούστου 2021
Kliktv.gr
Lifestyle

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά – Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:
«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρα μας συνεχίζει να βελτιώνεται, καθώς τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων όσο και των συνανθρώπων μας που νοσηλεύονται, εμφανίζεται μειωμένος.
Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμού που προχωράει, επιτρέπουν να προχωρήσουμε στην άρση επιπλέον περιοριστικών μέτρων για την επανεκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων.
Πιο συγκεκριμένα, για θέματα του Υπουργείου Τουρισμού η Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:
• Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κανόνες εισόδου στη χώρα να επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid test από τις πράσινες χώρες.
• Τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ κάτω των 6 ετών.
• Από τις υπόλοιπες τρίτες χώρες να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα, σύμφωνα με τη σήμανση της κάθε χώρας σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Για τις πράσινες να ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες, για τις δε πορτοκαλί χώρες να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα που είναι σωρευτικά εμβολιασμένοι με τα αναγνωρισμένα από τη χώρα μας εμβόλια και έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους. Εξαιρούνται της πρόβλεψης αυτής πολίτες από χώρες οι οποίες είναι στην κόκκινη λίστα και για τους οποίους συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη για καραντίνα 7 ημερών.
• Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τομείς του τουρισμού, (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες ξεναγών, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, εστίαση και ούτω κ.α.) να υποβάλλονται σε έλεγχο με αυτοδιαγνωστικό τεστ 2 φορές την εβδομάδα, με δαπάνη της Πολιτείας για το πρώτο τεστ και με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης για το δεύτερο.
Σε θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα μέλη της επιτροπής ομόφωνα αποφάσισαν:
• Αναφορικά με το λιανεμπόριο, τη μείωση της αναλογίας των πελατών από 1 άτομο ανά 25 τ.μ. σε 1 άτομο ανά 16 τ.μ. από 19 Ιουνίου, με σκοπό την αποφυγή των ουρών εκτός καταστήματος, ειδικά όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός καταστήματα και οι ουρές μπλέκονται, με υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων.
• Λειτουργία των εμποροπανηγύρεων με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών. Εξαιρείται ο περιορισμός της ελάχιστης απόστασης 1 μέτρου μεταξύ των πάγκων πώλησης, όταν αυτοί είναι μέρος συνεχούς κατασκευής στην οποία οι πάγκοι των πωλητών διαχωρίζονται μεταξύ τους με ελαφρά χωρίσματα.
• Επανέναρξη λειτουργίας των παιδότοπων σε υπαίθριο χώρο, με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και ενηλίκους πελάτες σε όλα τα σημεία.
• Επαναλειτουργία των Luna Parks από 19 Ιουνίου με τις κάτωθι προϋποθέσεις:
– Αποστάσεις τουλάχιστον 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, έτσι ώστε να υπάρχουν μεγάλοι διάδρομοι κυκλοφορίας.
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για εργαζόμενους αλλά και πελάτες.
– Διαθεσιμότητα αντισηπτικού στην είσοδο κάθε παιχνιδιού.
– Μετά το πέρας κάθε κύκλου παιχνιδιών απολύμανση όλων των σημείων επαφής των παικτών με το παιχνίδι.
– Δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους παίκτες.
– Απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών.
– Διαγραμμίσεις για την τήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρου απόστασης όπου υπάρχει ουρά αναμονής.
– Διαρκής υπενθύμιση της τήρησης των μέτρων προστασίας/υγιεινής από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
– Αποφυγή συνωστισμού στα παιχνίδια με αυξημένη ζήτηση, με ευθύνη του επιχειρηματία.
• Επαναλειτουργία των υπηρεσιών ευεξίας από 19 Ιουνίου, δεδομένου ότι πρόκειται για δραστηριότητες υποστηρικτικές του τουρισμού και είναι απαραίτητο να ανοίξουν παράλληλα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες ευεξίας που είναι ήδη σε κανονική λειτουργία, με τις υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών, υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και υπηρεσίες μaσάζ.
Σε θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού, τα μέλη της Επιτροπής τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ:
• Της λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών, (κινηματογράφων 12μηνης λειτουργίας) από 1 Ιουλίου, με το 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self-test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας, με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης, ενώ απευθύνουν και σύσταση για την εγκατάσταση φίλτρων HEPA.
• Της δυνατότητας κατά την διάρκεια των προβών/γυρισμάτων, παραστάσεων και συναυλιών, οι μουσικοί των εγχόρδων, ακολουθώντας το παράδειγμα των ορχηστρών των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, να μπορούν να έχουν απόσταση μεταξύ τους 1 μέτρο, φορώντας την μάσκα τους και χρησιμοποιώντας ο καθένας το δικό του αναλόγιο.
Σε θέματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού τα μέλη της επιτροπής τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της δυνατότητας εκγύμνασης σε γυμναστήρια χωρίς μάσκες, μόνο για εμβολιασμένους με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Λοιπές αποφάσεις για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και κάποια ζητήματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια Υπουργεία.
Τώρα, σε σχέση με την εικόνα της επιδημίας σε όλη την χώρα. Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Πατρίδας μας, αποτυπώνεται και στον επιδημιολογικό χάρτη που μετά την χτεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής επικαιροποιήθηκε και είναι ήδη διαθέσιμο στο Covid19.gov.gr.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας είναι η μόνη που ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο επίπεδο 3, στο πορτοκαλί, από το επίπεδο 2, δηλαδή από το κίτρινο.
Αντιθέτως, οι Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Κοζάνης, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Κέρκυρας, Μαγνησίας και Νάξου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται από το πορτοκαλί στο κίτρινο επίπεδο, στο 2, καθώς η επιδημιολογική τους εικόνα εμφανίζεται βελτιωμένη.
Βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα και των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσπρωτίας, Καλύμνου, Χίου, Λασιθίου, Ζακύνθου, Ροδόπης, Άνδρου και Τήνου, οι οποίες επίσης πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται από το επίπεδο 2, από το κίτρινο δηλαδή, στο επίπεδο 1, στο πράσινο.
Μια επισήμανση. Παρ’ όλο που οι Περιφερειακές Ενότητες Θήρας, Κέρκυρας, Νάξου, Νήσων Αττικής και Ρόδου είναι στο επίπεδο 2, στο κίτρινο, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Δήμοι Ανάφης, Σικίνου, Φολέγανδρου, Παξών, Αμοργού, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Ύδρας, Σύμης, Τήλου, Μεγίστης και Χάλκης βρίσκονται στο επίπεδο 1, δηλαδή στο πράσινο.
Τα δεδομένα, λοιπόν, δείχνουν ότι το ιικό φορτίο βρίσκεται σε ύφεση. Μια ύφεση που για να την διατηρήσουμε είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες, αλλά και τα πρωτόκολλα. Γιατί ακόμα δεν έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία. Για αυτό, όλοι εμείς στην Πολιτική Προστασία συνεχίζουμε να παραμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά κάθε αλλαγή των δεδομένων, από την πρώτη μέρα της πανδημίας σε όλη την χώρα, ώστε να παρεμβαίνουμε όταν απαιτείται. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε σε εβδομαδιαία βάση να ενημερώνουμε τους πολίτες για τις εξελίξεις, ώστε όλοι να γνωρίζουμε τα πραγματικά δεδομένα.»

Το Διαβάσαμε Αναλυτικά οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά – Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Related posts

ΕΡΤ1: Από τις 6 Σεπτεμβρίου η Ν. Ζαμπέτογλου και ο Θ. Αναγνωστόπουλος ανοίγουν το «Στούντιο 4» (trailer+photos)

rularulina_xo0ks4zq

Νέες θεματικές στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της χώρας από Σεπτέμβριο

rularulina_xo0ks4zq

Σασμός – Τα Επεισόδια

rularulina_xo0ks4zq