
Πολύ δύσκολα το ΝΑΤΟ θα παραμείνει με τη μορφή που το έχουμε συνηθίσει επί δεκαετίες
Ανακατεύεται πολύ η τράπουλα της παγκόσμιας ασφάλειας με τα σενάρια ανακατατάξεων αναφορικά και με τις παραδοσιακές αμυντικές ομπρέλες να δίνουν και να παίρνουν.
Δεν είναι λίγοι όσοι ποντάρουν σε εξελίξεις σχετικά με το μέλλον του ΝΑΤΟ, ενώ υφίστανται και εκείνοι, οι οποίοι συνδυάζουν τις αλλαγές με το μέλλον του λεγόμενου Ευρωστρατού.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 6 Μαρτίου και πέραν της Ουκρανίας, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Ποιο είναι το μέλλον του ΝΑΤΟ;
Το ΝΑΤΟ μπορεί να πάψει να υπάρχει και στη θέση του θα εμφανιστεί μια νέα ευρωπαϊκή αμυντική ένωση βασισμένο στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Αυτό δήλωσε ο πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, σε συνέντευξή του στο CNN, χωρίς πάντως να αναφέρει τον όρο “Ευρωστρατός”
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εντάσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί μετά τις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τους συμμάχους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ. «Νομίζω ότι προχωράμε στο σημείο όπου, δεν θέλω να υπερβάλλω ή να είμαι δραματικός, βλέπουμε τις τελευταίες μέρες του ΝΑΤΟ», είπε ο Σταυρίδης.
Ο πρώην γενικός διοικητής διατείνεται ότι η Βορειοατλαντκή Συμμαχία θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον «Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνθήκης».
Υπενθυμίζεται ότι εσχάτως πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ για αποχώρηση από την νατοϊκή συμμαχία. Τελευταίος ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάικ Λι κάλεσε τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Σε αυτό τον υποστήριξε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ.
«Συμφωνώ», έγραψε ο Μασκ.

Νέα προειδοποίηση και από Μάικλ Ρούμπιν
Το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου σχετικά με το μέλλον του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει και η άποψη του γνωστού αναλυτή Μάικλ Ρούμπιν.
O Μάικλ Ρούμπιν είναι πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, συγγραφέας, αναλυτής, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής. Σε νέο άρθρο του θέτει το εξής ζήτημα: «Μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο που άλλαξε για πάντα το ΝΑΤΟ».
Σχολιάζοντας την καβγά Τραμπ – Ζελένσκι σε ένα δεύτερο επίπεδο αναφέρει:
«Η καταστροφική συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τη διεθνή ασφάλεια στη μεταπολεμική εποχή.
Η Ουκρανία θα συνεχίσει να πολεμά με ή χωρίς υποστήριξη.
(…)
Ο λόγος για τον οποίο η συνάντηση ήταν τόσο σημαντική είναι αυτό που υποδηλώνει για το μέλλον του ΝΑΤΟ. Η δήλωση του Τραμπ περί ηθικής ισοδυναμίας και η άρνησή του και του JD Vance να αναγνωρίσουν την επιθετικότητα που αντιμετώπισε η Ουκρανία εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν θα εκλογικεύσουν και θα απορρίψουν την επιθετικότητα εναντίον μελών του ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με τον Ρούμπιν, το άρθρο V της Βορειοατλαντικής Συνθήκης του 1949, του ιδρυτικού εγγράφου του ΝΑΤΟ, αναφέρει μεν ότι «Τα μέρη συμφωνούν ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων από αυτά στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων τους και κατά συνέπεια συμφωνούν ότι, εάν συμβεί μια τέτοια ένοπλη επίθεση», ωστόσο το άρθρο V δεν είναι τόσο απλό όσο πιστεύουν πολλοί υποστηρικτές του ΝΑΤΟ για δύο λόγους.
-Πρώτον, το άρθρο καλεί μόνο τη συμμαχία να λάβει «τα μέτρα που κρίνει αναγκαία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης βίας, για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της ασφάλειας του βορειοατλαντικού χώρου». Το τι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια είναι ανοικτό σε ερμηνεία.
–Το δεύτερο πρόβλημα με το άρθρο V είναι η συναίνεση που διέπει το ΝΑΤΟ. Επί 35 χρόνια, πολλοί στο ΝΑΤΟ θεωρούσαν την επέκτασή του ως εγγενές αγαθό. Υπήρχε η λογική: Εάν οι χώρες γίνονταν μέτοχοι σε μια κοινή συμμαχία, δεν θα είχαν τη δυνατότητα να πολεμήσουν η μία την άλλη.
Το πρόβλημα ήταν πάντοτε η συναίνεση στην καρδιά της διακυβέρνησης του ΝΑΤΟ. Ήταν αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία όταν το ΝΑΤΟ είχε 12 μέλη, κάτι που σύμφωνα με τον Ρούμπιν, με 32 μέλη, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο.
Στη συνέχεια φέρνει ως παράδειγμα μια ενδεχόμενη αντίρρηση από μια μικρή χώρα, όπως πχ το Μαυροβούνιο. Σύμφωνα με τον Ρούμπιν δεν αποκλείεται αν συμβεί κάτι τέτοιο η Συμμαχία να….προσπεράσει τις αντιρρήσεις του εκάστοτε Μαυροβουνίου.
Ο Ρούμπιν αναλύει κατόπιν:
«Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι το ΝΑΤΟ είναι νεκρό, ακόμη και αν δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμη. Εάν οι ρωσικές δυνάμεις μετακινούνταν στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έκαναν ακριβώς τίποτα. Η Γερμανία μπορεί να βροντοφωνάζει, αλλά η έμφαση στην ήπια ισχύ -ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες όπως το Αφγανιστάν- έχει προ πολλού διαβρώσει τη στρατιωτική της ισχύ.
Ο στρατός της Γερμανίας είναι σήμερα καλύτερος στις δηλώσεις παρά στην άμυνα και στα μνημόνια παρά στους όλμους. Το πώς να επωφεληθεί αντί να αποκρούσει την εισβολή θα παρακινήσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Η Πολωνία θα πολεμούσε, και ίσως και η Γαλλία, αλλά κανείς από τους δύο δεν θα διακινδύνευε πυρηνικό πόλεμο, ειδικά αν ο Πούτιν απειλούσε τις πολωνικές βάσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα.
Ο Πούτιν πιθανότατα αντιλαμβάνεται ότι ήρθε η ώρα να διεκδικήσει αυτό που πιστεύει ότι είναι το εγγενές δικαίωμα της Ρωσίας στα πρώην σοβιετικά σύνορα. Οι ασιατικές συνιστώσες του μπορούν να περιμένουν προς το παρόν- ευκαιρίες όπως αυτές που παρέχει ο Τραμπ δεν έρχονται συχνά. Τα κράτη της Βαλτικής είναι δικά του για να τα επιλέξει».
Κοινοποιήστε: