28.3 C
Αθήνα
19 Σεπτεμβρίου 2021
Kliktv.gr
Lifestyle

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Νίκος Μπίνας (photo)

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Νίκος Μπίνας, με τη λυπηρή είδηση να γνωστοποιεί το βράδυ της Δευτέρας ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος έγραψε στο Facebook (δείτε στο τέλος την ανάρτησή του):

«Ακόμα ένας καλός συνάδελφος μας, εργάτης του θεάτρου, με πλούσια δράση στο θέατρο και το σινεμά, δάσκαλος και ιδρυτής δραματικής σχολής, ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΙΝΑΣ, έφυγε από κοντά μας στις 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ… ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΝΙΚΟ ΜΑΣ…»
Νίκος Μπίνας
Όπως αναφέρει η wikipedia, ο Νίκος Μπίνας γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1936 στο χωριό Αργιθέα των Αγράφων Νομού Καρδίτσας. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Ανωτάτη Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών Θεσσαλονίκης και Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Σπούδασε θέατρο στην Επαγγελματική Δραματική Σχολή του Σ.Η.Κ Αθηνών (Σωματείο Ηθοποιών Κινηματογράφου) όπου αποφοίτησε το 1965. Παρακολούθησε σεμινάρια θεάτρου και κινηματογράφου σε Αγγλία και Ιταλία. Ήταν μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Ιδρυτών Δραματικών Σχολών, της Ένωσης Συνταξιούχων Ηθοποιών και του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου.
Εμφανίστηκε στους θιάσους: Μάνου Κατράκη, Αλέκου Αλεξανδράκη, Λίνου Καρζή, Γιάννη Γκιωνάκη, Γιάννη Μιχαλόπουλου-Χριστίνας Σύλβα, Γ. Μεσσάλα, Α. Σιδεράτου, Κώστα Πρέκα, Δ. Τόκα.
Συμμετείχε επίσης σε βιντεοταινίες, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές και κινηματογραφικές ταινίες.
Μέχρι το 1970 υπήρξε Διευθυντής και καθηγητής της Επαγγελματικής Δραματικής Σχολής του Σ.Η.Κ Αθηνών (Σωματείο Ηθοποιών Κινηματογράφου). Το 1970 ίδρυσε την Ανωτέρα Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου Αθηνών Νίκος Μπίνας.
Δίδαξε ιστορία θεάτρου και δραματολογία στις Δραματικές Σχολές Άγγελου Γιαννούλη και Ονούφριου Σώχου καθώς και σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και στα θεατρικά εργαστήρια Βασίλη Διαμαντόπουλου, Αρτέμη Μάτσα και Δήμων Ηλιούπολης, Ζωγράφου και Περιστερίου.
Δίδαξε, επίσης, για πολλά έτη υποκριτική και θεωρητικά στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Βογιατζή – Τράγκα και στο Θεατρικό Εργαστήρι.
Το 1992 ίδρυσε μαζί με συνεργάτες του την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «ΡΑΜΠΑ» στην οποία δίδαξε, όπως δίδαξε και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ίασμος – Βασίλης Διαμαντόπουλος», αλλά και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης της «ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ».
Είχε πλούσιο λογοτεχνικό και συγγραφικό έργο, ενώ δημοσίευε τακτικά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. 
Διακρίσεις
• Τιμητικό Δίπλωμα Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών
• Δίπλωμα και Μετάλλιο Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών
• Δίπλωμα Ακαδημίας Τεχνών FERDINADEA (Κατάνια Ιταλίας)
Φιλμογραφία
1966: Κοινωνία ώρα μηδέν
1967: Κάτι κουρασμένα παλληκάρια
1968: Η αρχόντισσα και ο αλήτης
1969: Το θύμα
1970: Ο Αστραπόγιαννος
1970: Δεν υπάρχουν λιποτάκτες (aka Μεγάλες προσδοκίες)
1970: Μια γυναίκα στην αντίσταση
1971: Η κόρη του ήλιου
1972: Επικίνδυνοι εpαστές
1972: Η Αλίκη δικτάτωρ
1973: Ο τσαρλατάνος
1973: Τα χρόνια της οργής
1975: Ένα τανκ στο κρεβάτι μου
1975: Οι βάσεις και η Βασούλα
1979: Ο παλαβός κόσμος του Θανάση
1979: Ο φαλακρός μαθητής
1980: Καθένας με την τρέλα του
1993: Τα δελφινάκια του Αμβρακικού
1996: Άγρια τριαντάφυλλα
Τηλεόραση
1973: Ισιδώρα, ΕΙΡΤ
1982: Το ξεκίνημα της φωτιάς: Ρόκκος Χοϊδάς, ΕΡΤ
1983: Οικογένεια Ζαρντή, ΕΡΤ
1988: Ο άγνωστος, ΕΤ2
1989: Η έκτη εντολή, ΕΤ2
1991: Ο επισκέπτης της ομίχλης, MEGA
1991: Οικογένεια Μουσαμά, ΑΝΤ1
1991: Το τέλος της μοναξιάς, ΕΤ1
1992: Γυναίκες, MEGA
1993: Ροζαλία: Ένα μπεστ σέλερ, MEGA
1994: Αξιολάτρευτος μπελάς, MEGA
Πληροφορίες από: wikipedia

Το Διαβάσαμε Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Νίκος Μπίνας (photo)

Related posts

Η Γη της Ελιάς: Επεισόδια 23 – 24 – 25 – 26

rularulina_xo0ks4zq

Η Γη της Ελιάς: Επεισόδια 19 – 20 – 21 – 22

rularulina_xo0ks4zq

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της Λ. Δροσάκη: «Θα μάχομαι μέχρι να εξαλειφθεί αυτή η δήθεν εξουσία» (video)

rularulina_xo0ks4zq