
Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η Έκτακτη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι ηγέτες των κρατών-μελών καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα και τη συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία. Η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη από διαφωνίες και αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προβάλλει συγκεκριμένες θέσεις για την ενίσχυση της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ.
Ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει αρχικά στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), όπου προωθείται μια κοινή διακήρυξη για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της συλλογικής ευρωπαϊκής άμυνας. Στην ευρύτερη Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία της λήψης φιλόδοξων μέτρων που θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της ΕΕ.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αμυντική βιομηχανία, καθώς η ελληνική πλευρά στηρίζει την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες. Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην ίση μεταχείριση των κρατών-μελών όσον αφορά τις επενδύσεις στην άμυνα, προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινή και αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας.
Διχασμός για την Ουκρανία
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα της Συνόδου είναι η στήριξη της Ουκρανίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά ενιαία στάση από τους 27 ηγέτες. Η διατήρηση ενός κοινού μετώπου θεωρείται κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, ωστόσο η επίτευξη ομοφωνίας παραμένει δύσκολη.
Σημαντικό σημείο τριβής αποτελεί η διαφοροποίηση ορισμένων κρατών, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας. Παράλληλα, εσωτερικές διαφωνίες καταγράφονται και στην Ιταλία, με τον υπουργό Οικονομικών να εκφράζει ενστάσεις για τη στρατηγική άμυνας της Ευρώπης, σε αντίθεση με τον υπουργό Εξωτερικών που υποστηρίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας.
Χωρίς Συμπεράσματα ή με Διχασμένη Δήλωση;
Οι διαφωνίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε αδιέξοδο, καθώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κοινό έδαφος για την έκδοση τελικών συμπερασμάτων. Σε περίπτωση που η Ουγγαρία και η Σλοβακία επιμείνουν στη στάση τους, υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές: είτε να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση με υποσημειώσεις αποστασιοποίησης των δύο χωρών είτε να προβεί σε δήλωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, εκ μέρους των 25 υπολοίπων κρατών-μελών.
Η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης προβληματίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς θα αποτελούσε πρωτόγνωρη απόκλιση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, ενώ η Ουκρανία πιέζει για σαφείς δεσμεύσεις και άμεση στήριξη. Η Σύνοδος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν –ή που δεν θα ληφθούν– θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφαλείας.
Κοινοποιήστε: