15.6 C
Αθήνα
25 Οκτωβρίου 2021
Kliktv.gr
Ελλαδα

Έντεκα ασυνόδευτα παιδιά αναχώρησαν για τη Γαλλία

asynodeuta prosfygopoula gallia

Έφτασαν τα 1.000 συνολικά

Για τη Γαλλία αναχώρησαν την Τρίτη έντεκα ασυνόδευτα ανήλικα, με τη μετεγκατάσταση των οποίων ξεπεράστηκε ο στόχος των 1.000 μετεγκαταστάσεων της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αναλυτικότερα, από το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» αναχώρησαν για το Παρίσι δέκα αγόρια από το Αφγανιστάν και ένα κορίτσι από το Ιράκ, τα οποία αποχαιρέτισαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη, Σοφία Βούλτεψη, και η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει πως πρόκειται για ένα σημαντικό και πρωτοποριακό εγχείρημα που αποτελεί επιτυχία της χώρας μας και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας προστασίας των πιο ευάλωτων από τους ευάλωτους, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 με τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας, έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Για την επίτευξη του στόχου απαιτήθηκε σειρά ενεργειών και διαπραγματεύσεων, αλλά και χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης με τις ευρωπαϊκές χώρες. Στην πρώτη γραμμή, στο πλευρό της Ελλάδας και των παιδιών που φιλοξενεί, βρέθηκαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία, αλλά και το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Ελβετία. Στο εγχείρημα συνέβαλαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Το 80% των συνολικά 1.006 ασυνόδευτων που έχουν μέχρι στιγμής μετεγκατασταθεί είναι ηλικίας 15 ως 17 ετών, το 17% από έντεκα ως 14 χρόνων, το 1% από έξι ως δέκα ετών, το 1% από νεογέννητα ως πέντε χρόνων, το 1% άνω των 18 ετών. Επί του συνόλου, το 92% είναι αγόρια και το 8% κορίτσια. Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών κατάγονται από το Αφγανιστάν και ακολουθούν Συρία, Πακιστάν, Κονγκό και Αίγυπτος.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό πρόγραμμα που υλοποιείται εξ ολοκλήρου εν μέσω πανδημίας, η οποία προκάλεσε πολλαπλές δυσκολίες και πολλές προκλήσεις. Η πρώτη πτήση του Προγράμματος Μετεγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2020 και ο σημερινός απολογισμός ουδεμία σχέση έχει με προηγούμενα ανάλογα προγράμματα. Η χώρα μας είναι πλέον σε θέση να εκπληρώνει επιτυχώς και εγκαίρως τέτοιες σημαντικές αποστολές με ανθρωπιστική διάσταση, αλλά και διάσταση εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε σχετικά η υφυπουργός, Σοφία Βούλτεψη.

«Χωρίς αυτό το πρόγραμμα δεν θα καταφέρναμε να προστατέψουμε αποτελεσματικά το σύνολο των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στη χώρα μας. Αυτό ακριβώς το πρόγραμμα είναι που μας επέτρεψε να προχωρήσουμε σε μια σειρά από βελτιώσεις στο σύστημα και να προστατέψουμε αποτελεσματικά και τα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, φροντίζοντας παράλληλα ώστε η μετεγκατάσταση των υπολοίπων να διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες», είπε από την πλευρά της η κ. Αγαπηδάκη.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ακόμα ότι μεγάλη σημασία έχει στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης και να ενεργοποιείται σε περίπτωση που οι ροές υπερβαίνουν τη φέρουσα ικανότητα της Ελλάδας να φροντίσει τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η μεταφορά ακόμη 84 παιδιών σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την μετεγκατάσταση ακόμη 549 ασυνόδευτων ανηλίκων.

Διαβάστε ακόμα: Νιγηρία: Τουλάχιστον 20 ψαράδες νεκροί σε αεροπορική επιδρομή – Τους μπέρδεψαν με τρομοκράτες

Το Διαβάσαμε Έντεκα ασυνόδευτα παιδιά αναχώρησαν για τη Γαλλία

Related posts

Μαρούσι: Ανήλικοι άρπαξαν χρήματα και κινητά από παρέα 14χρονων μαθητών

rularulina_xo0ks4zq

Επιστήμονες ανίχνευσαν τεστ σάλιου για άμεση ανίχνευση της κάνναβης σε μόλις πέντε λεπτά

rularulina_xo0ks4zq

Οικονόμου: Η πανδημία που ζούμε είναι πανδημία ανεμβολίαστων

rularulina_xo0ks4zq
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com