Ήταν η πρώτη τους συνάντηση, καθώς οι διεθνείς κανόνες απαγορεύουν την επαφή μεταξύ ασθενούς και δότη για διάστημα δύο χρόνων.
Ένα 4χρονο αγόρι από την Τουρκία που υποβλήθηκε σε μοναδική και σπάνια διασυνοριακή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, συναντήθηκε με τον Έλληνα δότη του στην Αθήνα.
O Çağatay Dramalı, μαζί με την οικογένειά του και τους γιατρούς του, πραγματοποίησε το ταξίδι μετά από πρόσκληση του δότη του Αλέξανδρου Αποστολούδα.
Η συνάντησή τους έγινε σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε για την προώθηση της θεραπείας με βλαστοκύτταρα και αυτή ήταν η πρώτη τους συνάντηση, καθώς οι διεθνείς κανόνες απαγορεύουν την επαφή μεταξύ ασθενούς και δότη για διάστημα δύο χρόνων.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πολλοί αξιωματούχοι και προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Τουρκία. Επιπλέον, ο πατέρας του Çağatay Dramalı ανέφερε ότι οι πρόγονοί του μετανάστευσαν από τη Δράμα πριν από έναν αιώνα κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών.
«Η μητέρα του παππού μου τον γέννησε αμέσως μόλις κατέβηκε από το πλοίο όταν έφτασε στο Bandırma. Έχουμε ελληνικές ρίζες, γι’ αυτό και αποκτήσαμε το επώνυμο Dramalı», εξήγησε. Το επώνυμό τους Dramalı σημαίνει «από τη Δράμα», στα τουρκικά.
Ο Cihan Dramalı εξέφρασε τη χαρά του για την επιστροφή του στην Ελλάδα με αυτή την έννοια, υπογραμμίζοντας ότι πλέον θεωρεί τον Αποστολούδα ως «αδελφό».
«Αυτή (η δωρεά) είναι ένα πραγματικά ιερό πράγμα. Όλοι όσοι είμαστε υγιείς πρέπει να συνεισφέρουμε», δήλωσε η μητέρα Hande Dramalı. «Ήμασταν τυχεροί. Θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε σε σοβαρές δυσκολίες αυτή τη στιγμή, αν δεν είχαμε καταφέρει να βρούμε δωρητή. Είμαστε ευτυχισμένοι».
Ο δότης τόνισε ότι και αυτός είναι εξίσου χαρούμενος με την οικογένεια του αγοριού.
Σημείωσε ότι ήταν εκστασιασμένος όταν έλαβε την είδηση ότι μπορούσε να δώσει αίμα στον Çağatay Dramalı, αφού έδωσε το πρώτο του δείγμα αίματος πριν από περίπου οκτώμισι χρόνια.
«Τα λόγια δεν μπορούν να το εξηγήσουν επαρκώς. Αισθάνομαι τόσο συγκλονισμένος που δεν βρίσκω λόγια», δήλωσε.
Τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης πρωτοβουλιών που προωθούν τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε επίσης την εκδήλωση ως «ενημερωτική και γεμάτη συγκίνηση» σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο Anadolu: «Αυτό αποδεικνύει την απεριόριστη ικανότητα τέτοιων περιστάσεων να παρακινούν τα άτομα να προσφέρουν το ένα χέρι στο άλλο», είπε, αναφερόμενος στις συγκινητικές στιγμές της συνάντησης.
Κοινοποιήστε: