18.9 C
Αθήνα
15 Απρίλιος 2021
Kliktv.gr
Ελλαδα

Άμπωτη: Γιατί “εξαφανίστηκε” το νερό σε ακτές όλης της χώρας [βίντεο]

ampwth thalassa fainomeno (1)

Ποιοι είναι οι τρεις παράγοντες στους οποίους οφείλεται το σπάνιο φαινόμενο

Ένα σπάνιο φαινόμενο εμφανίστηκε σε πολλές ακτές της χώρας μας αλλά και στη Μεσόγειο. Ο λόγος για την άμπωτη.

Τα νερά της θάλασσας έχουν υποχωρήσει δεκάδες μέτρα σε διάφορα σημεία των ακτών, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον στεριά σε σημεία που προηγουμένως υπήρχαν ψάρια.

Πιο συγκεκριμένα, στον Θερμαϊκό Κόλπο η θάλασσα αποτραβήχτηκε και η στάθμη του νερού να μειώθηκε αισθητά, αποκαλύπτοντας σε κάποια σημεία τον πυθμένα της θάλασσας.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thes.gr, το φαινόμενο φαίνεται ξεκάθαρα στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου καθώς και στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Οι πολίτες πλέον μπορούν να περπατήσουν σε πολλά σημεία της ακτής που άλλοτε υπήρχε θάλασσα.

Ακόμα, στο Καβούρι έχει υποχωρήσει το νερό και έχει φανεί το νησάκι που υπάρχει στο σημείο.

Οι τρεις λόγοι που “εξαφανίστηκε” το νερό

Το φαινόμενο της άμπωτης είναι απόλυτα φυσιολογικό σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής του τομέα Φυσικής και Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Αλμπανάκης, πρόκειται για «ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο το οποίο οφείλεται σε μια σύμπραξη τριών παραγόντων τουλάχιστον».

Ο πρώτος παράγοντας είναι η αστρονομική παλίρροια, δηλαδή «η ταλάντωση της θάλασσας μεταξύ πλημμυρίδας και άμπωτης ανάλογα της φάσης της Σελήνης και του Ήλιου».

Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με την ατμοσφαιρική πίεση. «Ο άλλος λόγος, ο κυριότερος και για αυτό εμφανίστηκε τόσο εκτεταμένα, είναι ένα μεγάλο ατμοσφαιρικό υψηλό, δηλαδή μια μεγάλη ατμοσφαιρική πίεση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, το οποίο άσκησε μεγαλύτερη πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας και υποχώρησε. Περίπου είναι 1 εκατοστό ανά ένα μιλιμπάρ. Ας πούμε ότι μια πίεση άλλες φορές αν είναι γύρω στα 1000 και τώρα ήταν στα 1028- 1030, είναι 28 εκατοστά από την ατμοσφαιρική πίεση» ανέφερε.

Ο τρίτος παράγοντας  έχει σχέση με το γέμισμα της Μεσογείου και την εξάρτηση που έχει σε σχέση με το Γιβραλτάρ.

«Την εποχή αυτή ολόκληρη η Μεσόγειος είναι λίγο χαμηλότερα απ’ ό,τι το καλοκαίρι, περίπου 20 εκατοστά. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη εξάρτηση της Μεσογείου, η οποία δεν προλαβαίνει να αναπληρωθεί από το Γιβραλτάρ και αναπληρώνεται με κάποια υστέρηση. Η μεγάλη εξάρτηση τελειώνει περίπου τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή αυτή την εποχή έως και τα τέλη της άνοιξης είναι αρκετά χαμηλά τα νερά» σημείωσε ο κ. Αλμπανάκης.

Γιατί συνέβη σε τέτοια έκταση φέτος

«Η μεγάλη πίεση στην ατμόσφαιρα ήταν πολύ εκτεταμένη και έπιασε μεγάλο κομμάτι της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδος που εκεί δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια. Οπότε άρχισε να παίζει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Ενώ στη Θεσσαλονίκη συμβαίνει κάθε χρόνο» είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι από την Τρίτη 9 Μαρτίου το φαινόμενο θα κοπάσει και θα επανέλθουν τα νερά.

Διαβάστε ακόμα: Είμαστε όλοι εξωγήινοι; Κομήτης προκάλεσε τη δημιουργία ζωής στη Γη

Το Διαβάσαμε Άμπωτη: Γιατί “εξαφανίστηκε” το νερό σε ακτές όλης της χώρας [βίντεο]

Related posts

Επικίνδυνο ζώο κρυβόταν επί μέρες σε ένα δέντρο – Τελικά ήταν ένα… κρουασάν [φωτο]

rularulina_xo0ks4zq

Αλλαγές στο εργασιακό: Έρχεται 4ήμερο με 10ωρο

rularulina_xo0ks4zq

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός αρχιτέκτονας και ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης

rularulina_xo0ks4zq