21 April, 2018
Home / Ελλαδα  / Βuss και Τhess: Άλλαξε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλονίκης με τις δικές σου ιδέες

Βuss και Τhess: Άλλαξε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλονίκης με τις δικές σου ιδέες

Βuss και Τhess: Άλλαξε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλονίκης με τις δικές σου ιδέες

Σκέψου καινοτόμα, γράψε την ιδέα σου, δήλωσε συμμετοχή στα εργαστήρια και κάνε εσύ την αλλαγή στα ΜΜΜ της πόλης σου!  

 

Τον προβληματισμό τους για το μέλλον των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλονίκης αλλά και τις καινοτόμες ιδέες τους θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν οι πολίτες της πόλης, στο πλαίσιο ερευνητικού έργου του ΑΠΘ. Στόχος του έργου είναι η βελτίωση των μετακινήσεων στην πόλη, η αύξηση της ελκυστικότητας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και έμμεσα της μείωσης της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της δημιουργίας ενός φιλικότερου αστικού περιβάλλοντος για όλους, «με ιδέες που προέρχονται από εμάς για εμάς!».


Μιλώντας με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, Αριστοτέλη Νανιόπουλο, μας διαβεβαίωσε ότι αυτό το ερευνητικό έργο, δεν είναι λόγω των τελευταίων προβλημάτων του ΟΑΣΘ. «Ήταν έτσι και αλλιώς να γίνει. Πρόκειται για ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό μεγάλο έργο που χρηματοδοτείται από το Horizon 2020. Γίνεται μια προσπάθεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, μέσω της συμμετοχής του κοινού» δήλωσε στο Seleo, ο κύριος Νανιόπουλος. Σκοπός του έργου είναι να εισαγάγει ένα νέο τρόπο σκέψης στον τομέα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και καινοτόμες λύσεις για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξή τους.

Οι ιδέες θα κατατίθενται σε μια εύχρηστη πλατφόρμα, θα προβάλλονται, θα διαδίδονται, θα αξιολογούνται, θα σχολιάζονται και θα βελτιώνονται από άλλους χρήστες. Η καλύτερη ιδέα που θα προκύψει από τους πολίτες θα επιβραβευτεί, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες, που θα καταθέσουν ιδέες στην πλατφόρμα, θα συμμετέχουν σε κλήρωση δώρου για την επιβράβευση της συμμετοχής τους.Η δράση απευθύνεται σε όλους τους χρήστες και μη χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

«Οι ιδέες θα κριθούν από ειδικούς, από εμάς, την  ερευνητική ομάδα συστημάτων μεταφοράς του ΑΠΘ. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι η καινοτομία και το κατα πόσο απαντά η ιδέα σε προβλήματα σημερίνα ή αυριανά που θα υπάρχουν» μας εξηγεί ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Αριστοτέλης Νανιόπουλος. Eπίσης θα οργανωθούν και δυο εργαστήρια, στις 21 Οκτωβρίου και το δεύτερο στις αρχές Δεκεμβρίου. «Σε αυτά τα εργαστήρια θα συμμετέχουν φορείες, ειδικοί και χρήστες των ΜΜΕ, ώστε να συνδημιουργήσουμε ιδέες» λέει ο κύριος Νανιόπουλος.

Η εκστρατεία προσέλκυσης του κοινού έχει τίτλο «Bus και Thess… να µοιραστείς την ιδέα σου για πιο καινοτόµα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη;».

«Η δράση αποτελεί ένα «πείραμα» ενεργοποίησης του κοινού που θα επιτρέψει την εξαγωγή συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου του πληθοπορισμού σε ζητήματα αστικής διαχείρισης, διαχείρισης των μεταφορών και των μετακινήσεων. Για το λόγο αυτό ενθαρρύνεται η λειτουργία της πλατφόρμας ως ανοιχτού φόρουμ διαλόγου, πέρα από τη συμβολική διαγωνιστική διάσταση που έχει» αναφέρει ο Συντονιστής του Ερευνητικού Έργου CIPTEC, Καθηγητής Αριστοτέλης Νανιόπουλος.

Παράλληλα με τη δράση στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στη Φρανκφούρτη, στη Σιένα (Τοσκάνη) και στο Ρότερνταμ. Επιπρόσθετα, νέες καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα ΜΜΜ θα προταθούν και θα αξιολογηθούν και μέσω της υλοποίησης εργαστηρίων συμμετοχικού σχεδιασμού (co-creationworkshops), όπου ενδιαφερόμενοι φορείς και εμπειρογνώμονες, από πολλούς επιστημονικούς κλάδους, καθώς και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, χρήστες και μη χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, θα αναπτύξουν και θα εξελίξουν ιδέες που θα βελτιώσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ταυτότητα του Έργου

Οι παραπάνω δράσεις αξιοποίησης μεθόδων συλλογικής ευφυίας (crowdsourcing και εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού) εντάσσονται στην υλοποίηση του ερευνητικού έργου, με τίτλο«Συλλογική Καινοτομία για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες στις Ευρωπαϊκές Πόλεις (CIPTEC)» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Το ΑΠΘ, με την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς και ακαδημαϊκά υπεύθυνο τον Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Αριστοτέλη Νανιόπουλο, ενεργεί ως συντονιστής εταίρος του Έργου.

Το Έργο αποτελεί μια σύμπραξη 12 φορέων από 7 Ευρωπαϊκές Χώρες, όπως διεθνείς οργανισμούς/ «δίκτυα» (Ένωση Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών Φορέων Μεταφορών (ΕΜΤΑ), Ένωση  Ευρωπαίων Επιβατών (EPF)), φορείς δημοσίων συγκοινωνιών, ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων και εξειδικευμένων εταιρειών, στους τομείς της επιστήμης των μεταφορών, του επιστημονικού μάρκετινγκ και της «διαχείρισης της καινοτομίας».

Η Πλατφόρμα όπου κατατίθενται οι ιδέες

Η πλατφόρμα πληθοπορισμού (crowdsourcing platform) έχει αναπτυχθεί και είναι διαθέσιμη προς χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα http://thess.ciptec.eu

Βuss και Τhess: Άλλαξε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλονίκης με τις δικές σου ιδέες